Založ si blog

Nové politické strany – spása, či plané reči?

Je ich ako maku, niektoré s hlbším zmyslom, iné napohľad zbytočné. Sú na bilboardoch, v TV, na internete. Sú to nové, osvietené a spasiteľské politické strany. Niekto je 99%, iný je pre obyčajných ľudí, ďalšia zasa pre národ a spravodlivosť. Je však možné niečo prevratné očakávať?
Rád by som rozobral 3 nové strány.

  1. 99%: Áno, všetci poznáme Alenu Dušatkovú či Mária Radačovského. Denno-denne nás otravujú svojimi nádhernými vetami z obrazoviek či plagátov. Ako to však je?
    O samotnom vzniku a financovaní sa písalo veľa. Ivan Weiss a podobne. Ako je to však s hnutím 99%? Pôvodné hnutie z USA, ktoré napríklad okupovalo Wall Street, sa dištancovalo od aktivít 99% u nás. Vraj s nimi nemajú súvislosti a pravdepodobne ani názorový monoizmus.

Podľa mňa by bolo zaujímavé sledovať túto stranu aj v parlamente, ale nie natoľko aby zamedzila pôsobeniu iných, pravdepodobne účelovejších strán. Prázdne reči má každý, aj hlupák, no kto           skutočne vie, ktorá strana by mala aj skutky? A vôbec, pri klasických stranách vieme že „skutek utek“, ale válov im dávame k dispozícii stále.

  1. SSS-NM: Moja srdcovka, strana národnej buditeľky, človeka z ľudu, všestrannej podnikateľky a možno budúcej ministerky sveta. Nová kultúra v politike, 10% daň, atď., atď.. Do pi**, veď Nora to nemyslí zle! Na kandidátke sa objavilo, ako ste možno postrehli zaujímavé meno. Ide o víťaza jej neslávne slávnej show. Poviem Vám, skutočný odborník. Možno budúci minister módy.
    S daňami to má tiež premyslené. 10% daň, vyššie platy. Vymyslela snáď Nora Mojsejová nový elixír na prilákanie investorov, alebo zázračné naplnenie štátnej kasy, ktorá by prišla o nemalé miliardy? Môže vôbec robotník z 5miliónového Slovenska zarábať toľko ako jeho nemecký kolega? Je to možné? Alebo jednoducho prinútime firmy platiť 1000eur mesačne, čo je niekedy mesačný zisk danej firmy, kvôli zlému podnikateľskému prostrediu a presýtenému, malému trhu?
    Osobne, aj keď je to neobjektívne, verím že tento človek nedostane príležitosť vstúpiť na pôdu budovy ktorá reprezentuje štát ako pred občanmi tak aj pred zahraničím. Slovenské politické esá, veteráni, sa aspoň dokážu správať reprezentatívne a neponížia nás kultúrou a správaním sa.
  2. NaS: Národ a spravodlivosť, nová strana politickej stálice Anny Belousovovej. Veľa ľudí tvrdí, že jej odchodom z SNS zmarila aj sebe aj SNS šancu na úspech. Ja tomu však celkom neverím. Aj Slota aj Belousovová majú špecifických voličov, ktorý sa vo veľa veciach rozchádzajú. Obaja si myslia že ten druhý kradne/kradol, že nemá skutočný záujem o národnú politiku…

Je však pravdepodobné že SNS má voličov trošku viac, stabilnejšia politická základňa sa dokáže zomknúť a docieliť 5%. Obávam sa, že NAS tento rok nedokáže prekročiť túto priam magickú           hranicu.

Ako to však je s kandidátkou? Okrem stálic A. Belousovovej či Pučíka, sa na kandidátke objavilo zaujímavé meno Oskara Dobrovodského. Je to len reklamný ťah pro-             národnej strany, poukazujúcej na neriešenú situáciu, alebo má tento človek, reálna obeť neriešenej situácie úprimný záujem? Na posledné miesta, sa zo solidarity dostali študenti, mládež.                 Myslím si že tento krok bol pozitívnym. Či by však teoreticky dokázal národne, konzervatívne ladený program novej strany zaujať, je otázkou na 10. Marca.

 

Rozobral som 3 nové strany, uchádzajúce sa o kreslá v parlamente. Neviem, nakoľko politickiy ladený blog chutil. Ak predsa, rád napíšem svoje „recenzie“ aj k ostatným novým politickým stranám. (Zmena zdola, PAS, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti)

Pokiaľ nechutilo, rád prikorením, či osladím 🙂

 

Seriál: Čo ma na Slovensku mrzí. Časť prvá: Nevyužitý turizmus

14.01.2014

Mnohé okolnosti môjho života ma doviedli k premýšľaniu o turizme našej krajiny. Či to už boli precestované kontinenty alebo neustále otázky zahraničných priateľov o Slovensku, či vlastné nutkanie nás zviditeľňovať. Prvé klamstvo (alebo omyl) je samotná predstava, že nemáme čo ponúknuť. Opak je pravdou. Ťažko si predstaviť krajinu s našou rozlohou, ktorá [...]

Ďakujem Miki, ukázal si nám, že to ide

08.01.2014

V tomto krátkom článku nemám v úmysle hodnotiť politické činy dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu. Mám v úmysle zdôrazniť skutočnosť, že sme sa po toľkých rokoch dočkali politikovej korektnosti, úprimnosti a ľudskosti. Alkoholických excesov sme mali požehnane. Či je to Slota, Cuper, smerácki bitkári alebo český prezident s povestnou virózou. Všetci majú [...]

Pochod za pomoc skupine ľudí verzus pochod za vnútenie ideológie (Pride vs. Prolife)

23.09.2013

Dve skupiny ľudí, dve mestá, dva ciele, za ktoré sa bojuje. Napriek tomu však jeden vnímam ako oprávnenejší, ako ten druhý. Nie som členom ani jednej skupiny, preto je môj názor čisto subjektívny. Som neveriaci heterosexuál, čo znamená, že nemám bližší dôvod pomáhať jednej a nenávidieť druhú skupinu. V Bratislave sa pochodovalo za práva ľudí s opačným pohlavím. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Matej Siget

Záujem o veci verejné, sprostredkovanie individuálnych názorov individuálnym ľuďom. Preto nečakám, že sa všetci zhodneme a kritika ma len a len ženie vpred

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 101674x
Priemerná čítanosť článkov: 2990x

Autor blogu

Kategórie