Budúci význam OLaNO v parlamente, narcistický Igor a gramatický Alojz

27. marca 2012, Matej Siget, Nezaradené

Priznám sa, k zamysleniu sa nad touto témou mi pomohol článok „Hlina ma dve dzeri a visielac považuje za cinizmus“…

Myslím si, že je potrebné, aby reprezentant občanov ovládal pravopis a výhovorky, aké použil statkár Alojz nie sú najlepšie. Ale to je druhotné.

Ide o to, čo je v nadpise, a tým je zamyslenie sa, či Igor Matovič a jeho „strana“ majú právo sedieť v parlamente. Prečo strana v úvodzovkách? Pretože zoskupenie ľudí v OLaNO je názorovo rôzne, nemajú reálnu stranícku štruktúru, ako to avizoval sám Matovič.

Dnes už sama o sebe roztrúsená pravica v nich nemôže hľadať podporu, no tak isto ani SMER. Nemožno sa spoliehať, či budú hlasovať tak, či onak, či budú tvrdiť to, čo budú konať. Tým pádom bude neskutočné ťažké schvaľovanie, a celkovo rokovanie v parlamente. Igor je totiž náturou trošku similárny práve Jánovi Slotovi, na ktorého počesť zorganizoval „after-party“, slovne sa navzájom urážali a podobne. Jeden z kola von, druhý dnu. A to poriadne štýlovo, s pomerne veľa percentami.
Skoro líder pravice…

Aké názory však majú „obyčajní“?
Sú to pronárodné záujmy, liberálne postoje, kresťanské zároveň? Kto vie, nech ma poučí, pretože zloženie ľudí ma dostáva do rozpakov. Keby sme si predstavili modelovú situáciu-zostavenie vlády OLaNO-m, akú stabilitu by mala koalícia, vláda? Ako budú doslova „obyčajní ľudia“ schopný hlasovať, riešiť dôležité otázky?

Viackrát sa Matovič vyjadroval, že budú zastávať kontrolnú funkciu.
Ono je to tak, že sa asi nazdáva, že by sa mohol dostať k materiálom ktoré by usvedčovali niekoho z jeho politických rivalov. Žeby mu niekto dôveroval, alebo ho rešpektoval. Možno mu zasa ponúknu nehoráznu sumu peňazí.
Kontrola zo strany Igora bude neobjektívna, pretože ako vieme, je to majster populista a narcistický, chronický anti-fico. Je možné dať do rúk pomyselnú kontrolu parlamentu niekomu ako je Matovič? Alebo ju dostane niekto z jeho Obyčajných ľudí a nezávislých osobností? Príde snáď Hlina vysypať do NRSR kopu hliny?

Všetci, čo smútite za Slotom, nesmúťte, vrátil sa v modernejšej, jemnejšej, populistickejšej podobe. Všetci, čo ste sklamaný z jeho percent a úspešnosti, nebojte sa. Rozhodne nikomu nepomôže a žiaľ, ako sa naivne nazdáva, nepoškodí.  Ale bude sa snažiť. Rýpať do každého radu.